Verhoging van pensioen
Het bestuur kijkt elk jaar of uw (opgebouwd) pensioen in de Middelloonregeling en het nabestaandenpensioen in de Beschikbarepremieregeling kunnen worden verhoogd met een toeslag. De verhoging is 0,85% per 1 januari 2025. Deze verhoging volgt uit ons toeslagbeleid waarin evenwichtigheid voor al onze deelnemers het uitgangspunt is. 0,85% is de maximaal mogelijke toeslag bij de wettelijke regels.
De verhogingen verwerken wij uiterlijk in de uitkeringen van maart 2025, uiteraard met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025.
Uw pensioen in de Middelloonregeling stijgt per 1 januari 2025 met 0,85%
Verhogen met een toeslag is mogelijk wanneer de dekkingsgraad boven de 110% ligt. De beleidsdekkingsgraad met 120,6% op peildatum 31 oktober 2024 was hoger. Dit betekent dat wij uw pensioen kunnen verhogen. Per 1 januari 2025 verhogen wij de pensioenen in de Middelloonregeling met 0,85% van alle actieve deelnemers, pensioengerechtigden en iedereen die een premievrij pensioen heeft. De toeslagverlening is ook van toepassing op het nabestaandenpensioen.
Krijgt u arbeidsongeschiktheidspensioen?
De verandering van dit pensioen is afhankelijk van een aantal factoren. U krijgt begin 2025 persoonlijk bericht over de aanpassing per 1 januari 2025.
Neemt u deel aan de Beschikbarepremieregeling?
Uw persoonlijk pensioenkapitaal beweegt mee met de rendementen op uw beleggingen. Het Collectief Variabel Pensioen (CVP) wordt ieder jaar per 1 juli verhoogd of verlaagd aan de hand van de behaalde resultaten in het afgelopen jaar. Daarom is toeslagverlening niet van toepassing. De toeslagverlening van 0,85% is wel van toepassing op het ingegaan partner- en wezenpensioen.
Neemt u ook deel aan de Nettopensioenregeling?
Uw persoonlijk pensioenkapitaal beweegt mee met de rendementen op uw beleggingen. Het Collectief Variabel Pensioen (CVP) wordt ieder jaar per 1 juli verhoogd of verlaagd aan de hand van de behaalde resultaten in het afgelopen jaar. Daarom is toeslagverlening niet van toepassing.
Elk jaar proberen we uw pensioen aan te passen aan prijsstijgingen, dit heet de toeslag. De toeslag mogen we alleen verlenen als onze beleidsdekkingsgraad minimaal 110% is. De beleidsdekkingsgraad is de uitkomst van het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de laatste 12 maanden. De dekkingsgraad laat zien hoe financieel gezond we zijn. Deze geeft de verhouding weer tussen het vermogen en de verplichtingen.
- Ligt de beleidsdekkingsgraad onder de 110%, dan mogen we geen toeslag verlenen.
- Ligt de beleidsdekkingsgraad boven de 110%, dan kunnen we een toeslag verlenen.
Hoeveel we verhogen, hangt af van de exacte hoogte van de beleidsdekkingsgraad. Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe meer we de pensioenen kunnen verhogen. We verhogen maximaal tot het percentage waarmee de prijzen stijgen.
Het bestuur beslist elk jaar opnieuw of toeslagverlening mogelijk is. De beleidsdekkingsgraad was per peildatum 31 oktober 2024: 120,6%. Dit is hoger dan de vereiste 110%. Dit betekent dat wij uw pensioen kunnen verhogen.
Hoe betalen we een pensioenverhoging?
SBZ Pensioen heeft geen apart potje om de verhoging te betalen. Het geld dat hiervoor nodig is, moet komen uit het rendement op de beleggingen.
Hoeveel steeg uw pensioen in de laatste 5 en 10 jaar?
In de Voorwaardelijkheidsverklaring vindt u de overzichten van de verhogingen van pensioenen in de laatste 5 en 10 jaar. Deze is van toepassing op de Middelloonregeling. U kunt uw werkgever om meer informatie vragen.