Hoe zeker is uw pensioen?

U loopt risico met uw pensioen

Uw pensioen is niet zeker. U loopt namelijk risico met uw pensioen. Bijvoorbeeld:

  • Mensen worden gemiddeld steeds ouder. We moeten het pensioen daardoor langer uitbetalen.
  • Een lage rente maakt pensioen duurder. SBZ Pensioen heeft daardoor meer geld nodig om hetzelfde pensioen te kunnen uitbetalen.
  • De resultaten van onze beleggingen kunnen tegenvallen.

Hieronder leest u meer over onze financiële situatie en de beleidsdekkingsgraad. Als die slecht zijn, kan uw pensioen lager worden.

U heeft uw hele leven met uw pensioen te maken. In uw werkende leven bouwt u pensioen op. Daarna krijgt u pensioen. Dit is in totaal misschien wel een periode van 80 jaar, waarin veel kan veranderen. Ook zijn er risico’s. Daardoor kan onze financiële situatie veranderen, en dus ook uw pensioen.

Mensen worden gemiddeld steeds ouder

Ons pensioenfonds probeert voorbereid te zijn op de risico’s die uw pensioen kunnen veranderen. Dit ging niet altijd goed. Bijvoorbeeld omdat mensen gemiddeld steeds ouder worden. We moeten het pensioen daardoor langer uitbetalen. Die levensverwachting steeg de afgelopen tijd sneller dan we dachten. We moeten dus nog meer geld in kas hebben dan we eerst berekenden.

De rente kan uw pensioen veranderen

Pensioenfondsen moeten inschatten hoeveel geld ze nodig hebben om alle pensioenen in de toekomst te kunnen betalen. Is de rente laag? Dan moeten we meer geld in kas hebben voor de betaling van al die pensioenen. Blijft de rente een lange tijd laag? Dan maakt dit de pensioenen duur voor ons.

De beleggingen kunnen tegenvallen

U betaalt premie voor uw pensioen. Wij beleggen dat geld. Zo wordt uw pensioen over langere tijd meer waard. Maar beleggen is ook een risico. Daarom kiezen we voor verschillende soorten van beleggingen. Zo lopen we minder risico. Maken we winst op de ene belegging? Daarmee maken we een verlies op een andere belegging goed. We kunnen dit risico ook verzekeren. Daarvoor betalen we wel kosten.

In ons beleid letten we goed op de risico’s

Er zijn meer risico’s. Ons pensioenfonds doet er alles aan om uw pensioen daartegen te beschermen.

We meten onze financiële situatie met de 'beleidsdekkingsgraad'

Een besluit over uw premie en de verhoging of verlaging van uw pensioen hangt af van onze financiële situatie. Hiervoor kijken we elke maand naar onze dekkingsgraad. Vanaf 2015 meten we die over de laatste 12 maanden. Daarvan nemen we het gemiddelde. Dit heet de beleidsdekkingsgraad. Die dekkingsgraad mag dus niet te laag zijn. Is hij lager dan 100%? Dan mogen wij ook niet meewerken aan de waardeoverdracht van uw pensioen.

U leest meer over onze financiële situatie en de beleidsdekkingsgraad op deze website.

Toeslagverlening

Wij proberen uw pensioen elk jaar mee te laten groeien met de stijging van de prijzen. Dit heet toeslagverlening. Dit kan alleen als de financiële situatie van SBZ Pensioen goed genoeg is. Of u in de toekomst nog evenveel kunt kopen met uw pensioen hangt af van de toeslagverlening en de stijging van de prijzen.

Op basis van de financiële situatie van SBZ Pensioen verwachten wij de pensioenen de komende jaren met een deel van de inflatie te kunnen verhogen. Uw pensioen kan in uitzonderlijke situaties ook worden verlaagd. Wij verwachten de pensioenen de komende jaren niet te verlagen.

SBZ Pensioen verwacht op 1 januari 2028 een nieuwe pensioenregeling in te voeren als gevolg van de Wet toekomst pensioen. Deze datum van invoering is afhankelijk van enige voorwaarden waaronder de wettelijke mogelijkheid van een migratie per 1 januari 2028. Dan wijzigt de manier waarop de pensioenen worden aangepast.

De laatste 5 jaar veranderden wij de pensioenen zo

De afgelopen jaren waren de toeslagverlening en de stijging van de prijzen als volgt:

  Toeslagverlening Stijging van de prijzen*
 2025  0,85%  3,55%
 2024  1,88%  -0,41%
 2023  5,90%  14,33%
 2022  0,16%  3,41%
 2021  0,00%  1,22%

* Deze cijfers zijn gebaseerd op de CPI ‘niet-afgeleid (alle bestedingen)’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (periode oktober- oktober). Dit is zo voorgeschreven. De basis voor onze toeslagverlening is anders, namelijk de CPI ‘afgeleid’ (alle bestedingen).

We streven naar een waardevast pensioen

Normaal gesproken wordt geld elk jaar iets minder waard. U kunt met hetzelfde bedrag in 2025 iets minder kopen dan in 2024. Dat heet ‘inflatie’. Vanwege de inflatie probeert SBZ Pensioen op uw opgebouwde pensioen jaarlijks een toeslag te verlenen. Dat wil zeggen dat het opgebouwde pensioen jaarlijks meegroeit met de algemene prijsstijging. Wij noemen dit een waardevast pensioen. Het lukt niet altijd om de pensioenen mee te laten groeien met de stijging van de prijzen.

Verhogingen zijn niet vanzelfsprekend

Als het financieel tegenzit, kan het zo zijn dat SBZ Pensioen niet of niet volledig een toeslag kan verlenen. Dat betekent dan dat uw pensioen minder waard wordt. Als het daarna financieel meezit, kan eventueel een extra toeslag worden verleend over het pensioen om koopkracht te herstellen.

De laatste 10 jaar veranderden wij de pensioenen zo

De afgelopen jaren waren de toeslagverlening en de stijging van de prijzen als volgt:

  Toeslagverlening deelnemers Toeslagreserve Toeslagverlening deelnemers zonder toeslagreserve Toeslagverlening gewezen deelnemers en pensioengerechtigden** Stijging van de prijzen*
 2025  0,85%  0,85%%  0,85%%  3,55%
 2024  1,88%  1,88%  1,88%  -0,41%
 2023  5,90%  5,90%  5,90%  14,33%
 2022  0,16%  0,16%  0,16%  3,41%
 2021  0,00%  0,00%  0,00%  1,22%
 2020  0,32%  0,00%  0,00%  2,70%
 2019  1,28%  0,40%  0,40%  2,10%
 2018  0,90%  0,10%  0,10%  1,30%
 2017  0,90%  0,00%  0,00%  0,40%
 2016  1,10%  0,10%  0,10%  0,06%

* Deze cijfers zijn overgenomen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (periode oktober- oktober) op basis van de CPI niet-afgeleid (alle bestedingen), zoals voorgeschreven. De basis voor onze toeslagverlening is de CPI afgeleid (alle bestedingen).

** Met uitzondering van een ingegaan arbeidsongeschiktheidspensioen.

Vervallen toeslagreserve

Van 2015 tot en met 2020 hadden werknemers die in dienst waren van werkgevers die meededen aan de toeslagreserve (zoals afgesproken in de cao voor de Zorgverzekeraars) recht op een extra toeslag uit deze toeslagreserve. Deze toeslagreserve is vervallen per 1 januari 2021.

Basis voor toeslag

Tot 31 december 2023 baseerde SBZ Pensioen de toeslag op een inflatiecijfer dat gebaseerd was op een momentopname. Dat gaf in het verleden een goed beeld van de prijsstijging in een jaar. Maar in 2023 was dat niet het geval. Omdat SBZ Pensioen verwacht dat dit grillig blijft voor de komende jaren, kijkt SBZ Pensioen vanaf 31 december 2023 voor de toeslagverlening naar het gemiddelde inflatiecijfer. Deze nieuwe methode dempt grillige inflatiecijfers.

Lees ook deze informatie

Dit doen we als er een tekort is

Als we een tekort hebben, moeten we misschien maatregelen nemen. De maatregelen staan dan in ons herstelplan. Bijvoorbeeld:

  • Uw pensioen groeit niet (volledig) mee met de prijzen.
  • Uw pensioen gaat omlaag. Dit gebeurt alleen als het niet anders kan.
  • Uw premie gaat omhoog.

Hieronder leest u meer over de financiële situatie, de beleidsdekkingsgraad en de mogelijke gevolgen daarvan voor uw pensioen.

Ons pensioenfonds weegt zorgvuldig af wat de beste oplossing is

Deze maatregelen zijn mogelijk:

  • Uw pensioen groeit niet mee met de prijzen.
  • Uw premie gaat omhoog.
  • Uw pensioen gaat omlaag.

Ons bestuur kan ook andere maatregelen nemen. We verlagen uw pensioen alleen als het niet anders kan.

Tot nu toe waren harde maatregelen niet nodig

De afgelopen jaren hoefden wij uw pensioen niet te verlagen. Uw pensioen groeide alleen niet helemaal mee met de prijzen.

Lees ook deze informatie

Feedback