Wat betekent het voor mij?

Wat er voor u verandert, hangt af van de regeling die u nu heeft. En of u nog pensioen opbouwt of niet. In de toekomst krijgt iedereen een ‘premieregeling’. U en uw werkgever betalen maandelijks een premie waarmee u uw eigen pensioenkapitaal opbouwt. Dat kapitaal wordt belegd. Met uw pensioenkapitaal koopt u op uw pensioendatum een uitkering. Hoeveel pensioen u krijgt, staat daarom vooraf niet vast. Het hangt af van de beleggingsresultaten als u met pensioen gaat.

Sociale partners kiezen voor de flexibele premieregeling

Zorgverzekeraars Nederland (ZN), De Unie, FNV Finance en CNV Vakmensen (samen de sociale partners) hebben na een zorgvuldig traject gekozen voor de zogenaamde flexibele premieregeling met collectief variabel pensioen. Valt u onder de CAO Zorgverzekeraars, dan geldt dit voor u. In het transitieplan van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) leest u alle keuzes die de sociale partners hebben gemaakt voor de nieuwe pensioenregeling. In de brochure zijn de belangrijkste afspraken op een rij gezet.

Transitieplan van Zorgverzekeraars Nederland (pdf)

Brochure van Zorgverzekeraars Nederland (pdf)

Hoe het verder gaat

Kiest uw werkgever (of de sociale partners) voor de flexibele premieregeling? Dan wordt uw pensioenregeling nog steeds uitgevoerd door SBZ Pensioen. Kiest uw werkgever (of de sociale partners) echter voor de solidaire premieregeling? Dan zal uw werkgever de pensioenregeling buiten SBZ Pensioen onderbrengen.

3 belangrijke redenen waarom SBZ Pensioen de flexibele premieregeling gaat uitvoeren

  1. De sociale partners hebben na een zorgvuldig traject gekozen voor de flexibele premieregeling met Collectief Variabel Pensioen (CVP). Ook de andere sociale partners die zijn aangesloten bij SBZ Pensioen hebben daarvoor gekozen.
  2. Sociale partners Verzekeringsbedrijf zijn in december 2023 een CAO overeengekomen die aangesloten werkgevers de mogelijkheid biedt om voor de flexibele premieregeling te kiezen.
  3. De flexibele premieregeling is in grote lijnen hetzelfde als de huidige Beschikbarepremieregeling die SBZ Pensioen nu al voert voor sommige werkgevers en dus deelnemers.

Voor SBZ Pensioen betekenen de nieuwe regels, dat de waarde van de tot dan opgebouwde pensioenen wordt ingebracht in de nieuwe flexibele premieregeling.

Bekijk onze tijdlijn op Wanneer verandert het? en lees het laatste nieuws over de nieuwe pensioenregeling bij onze berichten over Wtp.

Andere afspraken voor werknemers die vallen onder de CAO Verzekeraars

Voor werknemers die op de overgangsdatum in dienst zijn, zijn afspraken gemaakt over het voortzetten van het huidige (leeftijdsafhankelijke) premiepercentage (in vakjargon wordt dit ‘eerbiedigende werking’ genoemd). Voor nieuwe medewerkers geldt wel een gelijk (niet leeftijdsafhankelijk) premiepercentage.

Uw nieuwe pensioenregeling

Het nieuwe pensioenstelsel betekent een nieuwe pensioenregeling. We hebben hierover een video gemaakt. In deze vlog leggen we uit wat het nieuwe pensioenstelsel voor u betekent.

Bekijk de video

Vlog nieuwe pensioenregeling

Meer over wat het voor u betekent

Heeft u de Middelloonregeling?

De Middelloonregeling is een ‘uitkeringsregeling’. Dat betekent dat we streven naar een zo zeker mogelijke uitkering. SBZ Pensioen houdt hiervoor buffers aan.Die liggen nu zo rond de 20%. Omdat de Middelloonregeling een uitkeringsregeling is en het nieuwe stelsel alleen premieregelingen kent (waarin de premie vastligt) past deze niet binnen het nieuwe pensioenstelsel. De waarde van de pensioenen van de Middelloonregeling worden daarom ingebracht in een nieuwe flexibele premieregeling, waarin ook de toekomstige opbouw zal plaatsvinden. In zo’n regeling ligt de premie vast, maar hoeveel pensioen u krijgt niet. Want dat hangt af van de beleggingsresultaten en van de economische situatie als u met pensioen gaat.

Webinar Beschikbarepremieregeling ter voorbereiding op uw nieuwe pensioen 

In het webinar 'Overstap naar de Beschikbarepremieregeling' geven wij uitleg over wat de overstap naar een premieregeling voor u betekent. We leggen de nadruk op de verschillen tussen een middelloon- en beschikbare premieregeling. Bekijk hieronder het webinar.

Video webinar beschikbarepremieregeling

Presentatie webinar beschikbarepremieregeling (pdf)

Heeft u de Beschikbarepremieregeling?

Dan betalen u en uw werkgever elke maand een premie waarmee u uw eigen pensioenkapitaal opbouwt. Die premie ligt vast, maar hoeveel pensioen u krijgt niet. Dit noemen we een ‘premieregeling’. Met het Pensioenakkoord gaat iedereen over naar een premieregeling. Omdat de Beschikbarepremieregeling al zo’n regeling is, is de overgang naar verwachting niet groot. De waarde van uw huidige premieregeling wordt ook ingebracht in de nieuwe flexibele premieregeling en ook toekomstige opbouw gaat in die regeling plaatsvinden, zodat alles bij elkaar zit.

Uw belangen worden behartigd

Sociale partners en besturen van pensioenfondsen moeten laten zien hoe het vermogen over iedereen wordt verdeeld. De toezichthouder en het Verantwoordingsorgaan van een fonds zien erop toe dat dit zorgvuldig gebeurt.

Verantwoordingsorgaan
Het verantwoordingsorgaan kijkt over de schouder van het bestuur mee en geeft adviezen. Zij zien erop toe dat de wijzigingen in het nieuwe pensioenstelsel door SBZ Pensioen goed worden doorgevoerd. Er zitten leden in namens de werkgevers, de werknemers en de gepensioneerden.

Hoorrecht
Er geldt een wettelijk hoorrecht voor verenigingen van gepensioneerden en verenigingen van voormalige deelnemers van pensioenfondsen. Deze verenigingen krijgen de mogelijkheid om aan sociale partners hun oordeel te geven over het (toekomstige) voorstel hoe de huidige pensioenen omgezet gaan worden naar de nieuwe regels.

Voorwaarden vereniging hoorrecht

Een vereniging moet aan een aantal voorwaarden voldoen als het gebruik wil maken van het hoorrecht:

  • Het moet in de statuten van de vereniging staan dat zij de belangen van gepensioneerden en/of voormalige deelnemers behartigt.
  • De vereniging moet een volledige rechtsbevoegdheid hebben.
  • De vereniging moet minimaal 1000 gepensioneerden of voormalige deelnemers vertegenwoordigen, of de vereniging vertegenwoordigt 10% van alle gepensioneerden of voormalige deelnemers van het pensioenfonds.

Bij SBZ Pensioen heeft de Achmea Gepensioneerdenvereniging zich gemeld. Zij vertegenwoordigen oud-medewerkers van Zilveren Kruis die pensioen hebben opgebouwd bij SBZ Pensioen.

Hoe laat u zich horen?

De verenigingen van gepensioneerden en verenigingen van voormalige deelnemers kunnen een bericht sturen via contact.

Wat werkgevers vinden van het nieuwe pensioenstelsel

Bent u benieuwd wat andere werkgevers vinden van de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel en de rol van SBZ Pensioen? Lees dan de interviews.

Interview met Michel Hoes, Coöperatie VGZ (pdf)

Interview met Evelien Herman, Mailstreet (pdf)

Feedback